Yumurtalık kanseri belirtileri ülkemizde rahim kanseriyle birlikte sık görülen bir kanser çeşididir. Yumurtalık kanseri belirtileri direkt olarak başladığı organa ait belirtiler vermeyeceği için doktora müracaat gecikmekte ve diğer hastalıkları taklit edecek belirtiler vereceği için teşhisi genellikle geç olmaktadır. Bu nedenle hastaların % 70-80’ine ileri evrede tanı konmaktadır. Bu tip bir kanserin erken evrede teşhisi için kadınların düzenli olarak jinekoloji muayene olmaları gerekmektedir. Yılda bir kere bu tip bir muayene riskli hastalıkların erken teşhisi için önemlidir.
Yumurtalık Kanseri Belirtileri
Yumurtalık kanseri nasıl belirtiler verir?
Dikkate alınması gereken tipik belirtiler;
- İstem dışı kilo kaybı yaşıyor olmak
- Beklenmeyen zamanlarda vajinal kanamalar yaşamak
- Ani iştah kayıpları ve erken doygunluk hissi ile yemek yiyememe durumu
- İdrar torbasına ait şikâyetler; sık idrara çıkma
- Bağırsağa ilişkin değişimler; sürekli kabızlık durumları
- Yumurtalık kanseri belirtileri, sürekli hazımsızlık yaşıyor olmak, gaz sancısı yaşamak, bulantılı dönemler geçirmek
- Kasık bölgesinde beliren dolgunluk ve ağrı hissi
- Karın içinde artmış basınç hissi ve aşırı şişkinlik
Yumurtalık Kanseri Belirtileri
Yumurtalık kanseri için risk grupları:
- Genetik olarak yatkınlığın bulunabileceği kişiler
- Öncesinde başka türde bir kanser öyküsü var olan kişiler
- İleri yaşta olmak
- Sigara kullanıyor olmak
- Alkol tüketiyor olmak
- Daha önceden hiç doğum yapmamış olmak
Daha az yakalanma ihtimali olan kişi grubu;
Yumurtalık kanseri belirtileri, araştırmalara göre erken yaşta evlenmiş ve çok çocuk sahibi olmuş kişilerin yumurtalık kanserine yakalanma riskinin azaldığı görülmektedir. Yine en az bir yıl doğum kontrol haplarının kullanılmış olması da risk faktörlerini azaltmaktadır. Bu tip bireylerde kanser hiç olmayacak diye bir durum söz konusu değildir ve yalnızca daha az risk altındadırlar.
Tanı için başvurulacak yöntemler:
- Laboratuar kan testi: CA 125 adı ile bilinen tümör belirtecine kanda bakılır. Normal değerin üzerinde çıkması ile tek başına bir kanser bulgusu olamasa da yumurtalık kanseri tanısına giden yolda bakılacak ilk kan tetkikidir. Menopoz sonrası kadınlarda CA 125 testi sonucu daha yüksek oranda kanseri göstermektedir. Yumurtalık kanseri belirtileri, Ayrıca yakın zamanda CA 125’ten daha yüksek oranda tanı koyduran HE4 testi de kullanılmaya başlanmıştır.
- Pelvis ve karın için yapılacak muayene: şişkinliğin tespiti doktorun el ile muayenesinde tanıya yardım edebilmektedir. Yine kitle varlığı kadın doğum uzmanı tarafından el muayenesinde tespit edilebilmektedir.
- Radyolojik tetkikler: Doppler ultrason, bilgisayarlı tomografi, PET ve MR gibi incelemelerle kadında bulunan kistler, kitle varlığı, karın içi boşlukta biriken sıvı tespiti ve tümör yapıları varsa bunların tespiti yapılabilmektedir.
- Laparotomi ve tanısal laparoskopi: şüpheli kist varlığı olanlar ve kitle tespiti yapılmış kişilerde tanının kesinleştirilmesi amacıyla laparoskopik teknikler kullanılmaktadır. Tespit edilmiş kitleler varsa bu yapılar temizlenmekte ve patolojiye gönderilerek tümör yapısı değerlendirilmektedir. Yumurtalık kanseri belirtileri, buradan gelecek kötü huyda tümör tespiti ile geniş çapta kanser metastaz araştırmaları başlatılarak evresine göre tedavi süreci başlatılıp, önlemler alınmaktadır. Ayrıca, bu işlem ameliyathane şartlarında da bizim ‘’frozen section’’ dediğimiz şekilde de yapılmaktadır. Yumurtalık kanseri belirtileri, laparaskopi ile tümöral kitle çıkarılıp patolojiye gönderilmekte patolog hemen ameliyathanede incelemesini yapmakta sonuç temiz ise ameliyat bitirilmekte, kanser ise ameliyat genişletilmektedir. Yumurtalık kanserlerinde amaç tümörün huyunun tespiti ve eğer kötü huyda ise yayılım yapmadan evresini tespit edip en uygun tedaviyi yapmak olmalıdır.
Yumurtalık Kanseri Belirtileri
Erken evrede laparaskopik (kapalı) ameliyatlarla tümör temizlenebilmektedir;
Yapı olarak küçük ve yumurtalıkla sınırlı alanda kalmış tümörler laparoskopik yöntemlerle kolayca temizlenebilmektedir. Erken evrede teşhis edilmiş olacağı için yayılmamış olacak ve açık ameliyata gerek kalmadan hastaların iyileşme süreci daha kolay olacaktır. Fakat bu teknikler ilerleyen evre kanserlerde kullanılmamakta ve açık ameliyatlara ihtiyaç duyulmaktadır.
Yumurtalık kanseri belirtileri, tedavi olmuş hastalarda kanser yaklaşık beş yıl içinde tekrarlayabilir ve bu nedenden dolayı hastalar her dört ayda bir doktor kontrolüne giderek beş yıl takipte olmalıdır.
Tüplerin alınması
Karında herhangi bir operasyon planlanıyorsa kadın çocuk istemiyorsa ya da ailesini tamamlamışsa tüpler operasyon sırasında çıkarılmalıdır (Bilateral salpenjektomi). Tüplerin yumurtalık kanseri gelişiminde rol oynadığı son yıllarda saptanmıştır ve bu işlem kadını yumurtalık kanserinden koruyacaktır. Ayrıca bu nedenle artık tüplerin bağlanması yerine tüplerin çıkarılması tercih edilmektedir.