Himenoplasti kızlık zarının tamir edilmesidir. Özellikle bakireliğin önemli olduğu Müslüman ülkelerde ve Katolik bazı Hristiyan ülkelerde kadınlar tarafından talep edilmektedir.
İki şekilde yapılır. Geçici olarak evlilikten 1-2 gün önce kızlık zarı etrafına bir dikiş konur ve kanamanın olması amaçlanır.
İkinci yöntem kızlık zarının kalıcı olarak onarılmasıdır. Değişik şekillerde yapılabilir. Tam onarılması flap kaydırma yöntemi ile mümkündür.
Himenoplasti sosyal ve kültürel boyutları olan bir sorundur. Her kadının kendi vücudunda değişiklik yapma hakkı evrensel bir haktır. Bu işlemde bu çerçevede değerlendirilmelidir. Kadın hakları savunucuları, hukukçular ve psikiyatrlar olaya bu çerçeveden bakmaktadırlar.
İslam dininde olaya bakış farklılıklar göstermektedir. Mısırdaki El Ezher üniversitesinde bazı din adamları yapılabilir derken bazıları ise karşı çıkmaktadır.
Üniversite öğrencileri arasında ülkemizde yapılan araştırmalarda doğudaki üniversitelerde öğrencilerin yaklaşımı ile batıdaki öğrencilerin yaklaşımı değişmektedir.
Bu konuyla ilgili geniş bilgiyi Ekim 2015’te başkanı olduğum Ürojinekoloji kongresinde yaptığımız Himenoplasti panelindeki sunumumdan yaralanabilirsiniz (Himenoplasti : Dünyada ve Türkiye’de durum başlığı altında Bu sitede bulabilirsiniz).