Robot üretiminin çok geliştiği günümüzde bu teknoloji artık sağlık sektörünün de içine girmiş bulunmaktadır. Günümüzde robot yardımıyla bazı cerrahi operasyonların daha sağlıklı ve iyi sonuç verecek şekilde yapılmasına robotik cerrahi diyoruz. Bu yöntem tıp alanında büyük bir hızla gelişmektedir ve gelecekte operasyonların tamamına yakını bu şekilde yapılacaktır.
Robotik cerrahide kullanılan bu robotların öyle özellikleri vardır ki yapım aşamalarının hatasız geçtiği kanısına varabiliriz. Şu cerrahide kullanılan robot kollarının 540 dereceye kadar dönebilme kabiliyeti vardır ve normal bir insan koluna göre çok büyük bir avantaja sahiptir. Ayrıca makinenin başında onu kullanan doktora sağladığı bir fayda da şudur ki yüksek çözünürlüğe sahip kameraları sayesinde ameliyat bölgesine girdiğinde ekranda o bölgeyi çok net ve üç boyutlu bir şekilde gösterir bununla kalmayıp o bölgenin görüntüsünü on iki kata kadar büyütebilme yakınlaştırma özelliğine sahiptir. Kollarının gerekli bölgeye girmesiyle içeride rahatça hareket edebilmesi normal bir insana göre daha sterilize ve daha kusursuz bir ameliyat gerçekleştirmesini sağlar. Gerekli damarların ve sinirlerin daha rahat görünüp bulunmasını ve kesilip dikilmesini sağlar böylece robotik cerrahi kan kaybını azaltmış olur. Ameliyatların bu şekilde daha sağlıklı gerçekleşmesiyle mortalite oranı ve morbidite oranı azalmaktadır. Gerekli eğitimi almış olan cerrahların kullanmasıyla gerçekleştirilen bu ameliyatlar hastalığın tedavi ve iyileşme süreçlerini kısaltmış bulunmaktadır.
Robotik operasyon deyince bazı hastalar sanki robot ameliyatı yapacak gibi anlarlar. Böyle bir durum yoktur. Kontrol cerrahtadır ve cerrah robotun kollarını kullanarak ameliyatı laparoskopik gerçekleştirmektedir. Robotların sahip oldukları dört kol sayesinde operasyon daha rahat gerçekleşmekte her kol için ayrı görev bulunmaktadır: kamera tutma, ameliyat ekipmanlarını tutma, kesme ve dikme gibi. Gelişmiş iç ve dış rotasyon yapabilmeleriyle daha hızlı ve doğru hamle yapılabilmektedir. Normalde gerçekleştirilmesi çok zor olan operasyonlarda cerrahın elinin titremesi kaçınılmaz bir hatadır. Oysa robotik cerrahide bu en aza indirilmiştir ve artık titremeden ötürü oluşan hatalar bu yöntemle yok edilmiştir
Daha önceleri robotların bu kadar komplike özellikleri yoktu. Fakat haliyle git gide onların özellikleri de gelişti ve daha duyarlı ve daha geniş özelliklere sahip oldular. Mesela robotların kollarına artık yeni eklemler takılabiliyor ve ameliyat için daha gerekli olan aletleri kullanabiliyoruz. Bunun dışında kullanan doktorun el titremesi ve yapılan hatanın azaltılması için artık daha hassas programlar geliştirilmiştir. İki binli yılların sağlık alanında önemli bir yenilik olarak karşımıza çıkan robotik cerrahi robotların da gelişmesiyle daha kullanışlı bir hale gelmekte giderek de yaygınlaşmaktadır. İleri ki yıllarda daha çok alanda kullanılacak ve daha uygun bir maliyete sahip olup insan sağlığının korunmasına ve yeniliklerin gerçekleşmesine büyük katkı sağlayacaktır.