Rahmin alınmasına histerektomi diyoruz ve bazı hastalıklarda bu gereklidir. En sık karşılaşılaştığımız histerektomi nedenleri myom, adenomyom ve kanserdir. Histerektomi jinekolojide en sık yapılan ameliyattır. Histerktomi yapılan hastalarda hastanın yaşına bağlı olarak yumurtalıklarda birlikte alınabilir ya da bırakılabilir. Son bilgilerimize göre tüplerin yumurtalık kanseri gelişiminde etkileri vardır ve yumurtalıklar bırakılsa bile tüpler alınmalıdır.
Histerektomi vajinal yoldan ya da karından yapılabilir. Eğer yapılabiliyorsa, hasta uygunsa vajinal yol hasta için en avantajlı yoldur ve tercih edilmelidir. Hafif genital gevşeme yoksa, rahim büyükse, yumurtalıklar ya da tüpler alınacaksa, kanser varsa tercih edilen yol rahmin karın yoluyla alınmasıdır. Eskiden histerektomi karından kesi yapılarak açık ameliyatla alınmaktaydı. Günümüzde medikal literatür ışığında önerilen açık ameliyat yerine laparoskopidir. Açık ameliyat terkedilmeli ve yerine laparoskopik histerektomi yapılmalıdır.
Laparoskopinin avantajları: kesi olmaması, kan kaybının ve enfeksiyonun az olması, erken hastaneden çıkış ve erken işe dönüştür.
Laparoskopi ile güçlük çekilen hastalarda robot yardımlı laparoskopide bir seçenektir.
Karın açılarak yapılan histerektomi dezavantajları nedeniyle terkedilmelidir.