Miyom rahim duvarının içinde ya da dışına doğru büyüyen iyi huylu bir tümördür. Bu tümörler kanser değildir ve miyomu olan birçok kadın bunların varlığından habersizdir. Bazı durumlarda birden çok miyom bulunur veya tek bir miyom oldukça büyür ve şikayetlere neden olur. Büyüyen miyom ultrasonografi ile kolayca saptanabilir. Yaşam kalitesini etkilemesi miyomun tedavisini gerektirir.
Bir kadının neden miyomu olduğu bilinmemektedir. Bazı potansiyel nedenler arasında, siyah ırktan kadınlarda miyom görülme olasılığı fazladır. Ayrıca anne ve ablada miyom varsa miyom görülme olasılığı 2 kat artmaktadır. Aşırı kilolu olmak da miyom gelişme riskini artırabilir.
Bir veya daha fazla miyom varsa adet sırasında kanama miktarı artabilir. Miyom genellikle adet miktarını ve süresini artırır. Bazı hastalarda ara kanamalarda olabilir.
Miyomlar büyükse kalın bağırsak ve mesaneye baskı yapabilirler. Sık idrara çıkma, bazı hastalarda idrar yapamama ve kabızlık görülebilir. Hasta pelvisinde bası yapan bir top varmış gibi hissedebilir.
Büyük bulgu veren miyomlar kansızlık yapabilir. Bazen kansızlık olan hastalar incelendiğinde altından miyom çıkmaktadır. Büyük miyomlar gebe kalmayı engelleyebilir, dış gebelik için bir risk oluşturur ya da düşüğe neden olabilirler. Öte yandan, birçok miyomu olan birçok kadın tamamen sağlıklı bir gebelik geçirebilir.
Miyomu olan kadınların çoğunda rahatsızlık bulguları vardır ve tedavi gerektirir. Geçmişte, böyle bir tedavi agresif ve miyomlar büyükse, hemen hemen her zaman rahmin alınmasını içeriyordu. Artık daha az invaziv olan etkili tedavi stratejileri vardır. Günümüzde rahmin alınması yerine miyomlar kapalı ( laparoskopik ) yöntemle başarılı şekilde alınmaktadır.
Miyomun ilaçla tedavisi yoktur. Tedavisi ameliyattır. Ameliyatta da tercih laparoskopi olmalıdır. Menopoza yakın bazı hastalarda rahim miyomla birlikte laparoskopi ile alınabilir. Avantajı menopoza giren kadınlarda rahim olmadığı için yalnızca östrojen kullanma avantajı vardır. Rahmin olduğu durumlarda östrojen mutlaka progesteronla birlikte verilir ve progesteronun yan etkilerin yanı sıra meme üzerinde olumsuz etkisi de vardır.