Rahim ağzının yüzeyindeki anormal hücre değişikliklerini saptar ve tedavi eder. Rahim ağzı vajina ile rahim arasındadır. LEEP sırasında tel şeklinde yalıtımlı bir yarım daireden elektrik geçirilir ve kor halini alan telle(Loop) kesilerek anormal doku çıkarılır. Çıkarıldıktan sonra doku, servikal displazi (CIN: servikal intraepitelyal neoplazi) adı verilen kanser öncülü hücreler açısından araştırılır. Servikal displazi kanser değildir. Ama, tedavi edilmezse zamanla rahim ağzı kanserine yol açabilir. İşlem çoğunlukla lokal anestezi ile yapılmaktadır.
LEEP hangi durumlarda yapılır?
Pap smear testi veya kolposkopik biyopsi rahim ağzınızda anormal hücrelerin bulunduğunu doğruladıktan sonra LEEP yapılır. Kolposkopi, mikroskoba benzer bir cihazın rahim ağzını büyüterek anormal büyümenin görülmesini kolaylaştıran kolay bir prosedürdür.LEEP niçin kullanılır?LEEP, servikal displazi ve genital siğil gibi durumları teşhis etmek ve tedavi etmek için kullanılır.
LEEP’ten önce ne yapılmalıdır?
LEEP’i engelleyebilecek herhangi bir durumun bulunmadığından emin olmak gerekir. Örneğin, pelvik iltihap veya rahim ağzı iltihabı (servisit) varsa LEEP yapılmamalıdır. Gebeliğin olmaması gerekir. LEEP için bir olumsuz durum yoksa adet dışı bir zamanda yapılabilir.
LEEP’den önce yapılması gerekenler
İşlemden 24 saat önce cinsel ilişki, vajinal krem ve vajinal duş yapmaktan kaçınılmalıdır. İşlemden sonra kullnabilecek ped hazırlığı yapılmalıdır.Kan sulandırıcı kullanılıyorsa ilaçlar bırakılmalıdır. İşlemden 30 dakika önce Majezik ya da Parol gibi bir ağrı kesici alınabilir(Lokal anestezi ile yapılıyorsa). İşlem uyutularak yapılacaksa en az 8 saat açlık gerekir.İşlem gününde kolayca çıkarabilecek bol giysiler giyinilmelidir.
LEEP nasıl, nerede yapılır?
LEEP muayenehanede ya da hastanede yapılabilir. İşlem normal jinkolojik muayeneye çok benzer şekilde başlar. İşlem boyunca uyanık kalınmasına karşın yalnızca hafif bir rahatsızlık hissedilir. Muayene masasına uzandıktan sonra LEEP sırasında kullanılan elektrikten korunmak üzerine topraklama pedi kalçanıza ya da uyluk içine yerleştirilir. Vajinaya rahim ağzına ulaşmak için kullandığımız spekulum yerleştirilir.Anormal hücreleri görünür kılmak için rahim ağzına seyreltilmiş bir asetik asit veya Lugol (İyot) uygulanır. Kolposkop vajinanın dışında kalacak ve rahim ağzı büyütülmüş olarak görülebilecektir.Rahim ağzının uyuşturulması: Rahim ağzını uyuşturmak için için lokal anestezi kullanılır. Enjeksiyon sırasında dilde karıncalanma, kulaklarda çınlama veya kalp atışında hızlanma fark edebilebilir. Böyle bir durum oluşursa yalnızca birkaç dakika sürer.
Anormal dokunun çıkarılması:
Doku çıkarma işlemi sırasında tamamen hareketsiz kalınmalıdır. Loop rahim rahim ağzından ince bir yüzey dokusu keserek anormal hücreleri ortadan kaldırır. Bu doku daha sonra kanser veya anormal hücreler açısından patoloji laboratuvarına gönderilir.
Kanamayı durdurmak:
Kanama olursa kanamayı durdurmak ve önlemek için bölgeye ilaçlı bir sıvı (Monsel) veya kimyasal koterizasyon için bir çubuk uygulanabilir.
LEEP ne kadar sürer?
İşlem 10 ila 20 dakika sürer. Hasta kendini iyi hissettiğinde evine gidebilir.
LEEP işlemi ne kadar acı vericidir?
Lokal anestezi rahim ağzına enjekte edildiğinde minik, arı sokması gibi bir ağrı hissedilebilir ya da hiçbir şey hissedilmeyebilir.
LEEP’ten sonra ne olur?
İşlemden sonra bir süre dinlenilir. Birçok insan için bu dinlenme süresi 30 dakikadan az sürer.
LEEP (loop elektrocerrahi eksizyon prosedürü) güvenli midir?
LEEP çok güvenlidir. Komplikasyonlar nadirdir ve işlem genel anestezi olmadan gerçekleştirilebilir. Her ameliyatta olduğu gibi enfeksiyon veya kanama riski olabilir. Ayrıca geniş bir alanın çıkarılması gerekiyorsa veya birden fazla LEEP işlemine ihtiyaç varsa, işlem sonrası ultrasonla kontrol gerekebilir. LEEP çok derin ya da birkaç kez yapılırsa, çok nadir olarak rahim ağzını zayıflatabilir ve bu da bebeğin erken doğmasına yol açabilir.
LEEP’in) avantajları nelerdir?
LEEP rahim ağzı kanserini önlemenin güvenli ve etkili bir yoludur. LEEP’in başarı oranı mükemmeldir. LEEP’in başarısı, servikal displazinin derecesine ve ne kadar dokunun çıkarılması gerektiğine bağlıdır.
LEEP sonrasında ne yapılmalı?
İşlemden sonra yorgunluk hissedilebilir. İstirahat iyi olur
İyileşme sırasında şunları bekleyebilirsiniz:
İşlemi takip eden birkaç gün boyunca hafif kramplar olabilir. Rahatsızlığı gidermek için birkaç gün boyunca ağrı kesici ilaçları almanız gerekebilir.İşlemi takip eden bir ila üç hafta boyunca vajinal kanama ya da lekelenme olabilir. Kahverengi-siyah vajinal akıntı da normaldir. Akıntı için ped kullanılabilir. Genellikle beklenen adet zamanında görülür.
Egzersiz ve aktivite kısıtlamaları:
İşlemden sonraki 48 saat boyunca aşırı aktiviteden kaçınılır ve en az bir hafta boyunca egzersiz kısıtlanır. Egzersiz yapmaya başladığınızda oluşan kanamanın adetle ilişkisi yoksa egzersiz yapmayın
İlişki kısıtlamaları:
Rahim ağzınız iyileşene kadar en az dört hafta cinsel ilişkide bulunulmamalıdır. Vajina yıkanmamalı ve tampon kullanılmamalıdır. Normal bir şekilde duş alınabilir. Küvette oturulmamalıdır.
LEEP sonrasında ağrı olursa ne yapılır?
İyileşmeniz sırasında vajinal kanama ve hafif kramplar yaşayabilirsiniz. Karın krampını hafifletmek için Majezik ve Parol gibi aspirin içermeyen bir ağrı kesici alınabilir.
LEEP sonrası iyileşme ne kadar sürer?
LEEP’ten sonra rahim ağzının tamamen iyileşmesi dört ila altı hafta sürer.
İşe ne zaman dönülür?
İşlemden 1 gün sonra işe veya okula dönülebilir.
LEEP sonuçlarımı aldıktan sonra ne olur?
LEEP hem bir teşhis hem de bir tedavi yöntemidir. Dokunun test için çıkarılması sıklıkla anormal hücreleri ortadan kaldırarak servikal displaziyi tedavi eder.Bazı durumlarda, tüm hücreleri tamamen kaldırmak için prosedürün tekrarlanması gerekebilir. Anormal hücrelerin geri gelmesi durumunda ek bir LEEP’e de ihtiyaç olabilir. HPV’nin yüksek riskli bir türü varsa, hastalığın tekrarlama riski daha yüksektir. HPV rahim ağzı kanserine yol açabilen rahim ağzı displazisi ile ilişkili hücre değişikliklerinden sorumlu bir virüstür.HPV pozitifliği devam ederse enfeksiyonunuzu izlemek ve rahim ağzı displazisinin rahim ağzı kanserine ilerlemediğinden emin olmak için sık sık Smear ve HPV testlerine bakılabilir.
Histerektomiden önce kaç LEEP yaptırmalıyım?
Histerektomi, anormal hücre büyümelerinin tedavisinde asla ilk basamak tedavi olmaması gereken, rahminizin alınmasına yönelik büyük bir ameliyattır. İlerlemiş servikal displaziniz varsa ve ek LEEP’ler veya ilgili prosedürler anormal hücrelerin tekrarlanmasını engellemediyse, vajinal ya da laparoskopik histerektomi yapılabilir.
Doktor hangi durumlarda aranmalıdır?
İyileşme sürecinde enfeksiyon belirtileri veya aşağıdaki belirtilerden herhangi birini fark ederseniz doktorunuzu arayınız:
·Adet kanamasından fazla, pıhtılı kanama
·Giderek daha kötü bir kokuya sahip olan vajinal akıntı.
·38 derecenin üzerinde ateş.
·Şiddetli karın ağrısı
·Bulantı, kusma LEEP dışında başka tedavi seçenekleri var mı?
Kriyoterapi: anormal dokusu dondurularak yok edilir. Kriyoterapide patoloji için örnek alınamaz.
Lazer tedavisi: Lazerle anormal doku yok edilir. Bu prosedürde de kriyoterapi gibi patoloji için örnek alınamaz.
Soğuk konizasyon: Rahim ağzınızdan koni şeklinde bir doku ameliyatla kesilerek çıkarılır. Bu prosedür LEEP’e benzer riskler taşır ve patolojinin dokuyu kanser açısından değerlendirmesine olanak tanır. LEEP’e göre daha zor ve kapsamlı bir işlemdir.
LEEP’ten sonra HPV tamamen temizlenir mi?
Hayır. Ama LEEP, HPV enfeksiyonunun neden olduğu anormal hücrelerden hastayı kurtarır. Sonuç olarak bu hücreler asla rahim ağzı kanserine dönüşmez. Durumunuza bağlı olarak anormal hücre değişikliklerinin rahim ağzı kanserine dönüşmemesini engellemek için Pap smear veya HPV testleri daha sık yapılabilir.
LEEP ameliyat sayılır mı?
Evet. Ancak keskin aletlerin kullanıldığı ameliyat türlerinden farklı olarak LEEP’te, dokuyu kesmek ve çıkarmak için elektrik enerjisi kullanılıyor.
LEEP işleminden sonra rahim ağzı tekrar büyür mü?
Evet. Dört ila altı haftalık iyileşme süresi boyunca, çıkarılan anormal dokunun yerini almak üzere rahim ağzınızda yeni sağlıklı doku büyür.
Dikkat!LEEP yaptırma düşüncesiyle hastanın gerginlik hissetmesi ve hatta korkması normaldir. İşlem boyunca rahim ağzının uyuşacağını unutmayın, bu nedenle hissedilecek en büyük acı muhtemelen anestezi enjeksiyonu olacaktır. Bunu da en aza indirmek için ince insülin iğneleri kullanıyoruz ve işlem öncesi rahim ağzına anestezik bir sprey sıkıyoruz. LEEP’in sunduğu veriler ve tedavi avantajı masada geçirilecek on ila yirmi dakikaya değmektedir. LEEP, anormal smear sonuçlarının kanserle ilişkili olmadığını doğrular. Hücre değişiklikleri kanserse, LEEP anormal dokuyu çıkararak hem tanıya hem de tedaviye yardımcı olur.