HPV vücudunuzun farklı bölgelerini etkileyebilen yaygın bir virüstür. Ellerinizde, ayaklarınızda, yüzünüzde siğillere neden olan HPV tipleri de dahil olmak üzere 200’den fazla HPV türü vardır. Yaklaşık 40 HPV tipi, vulva, vajina, rahim ağzı, penis. testisler rektum ve anüs dahil olmak üzere cinsel organlarınızı ve vücudunuzu enfekte edebilir. Cinsel organlarınızı etkileyen HPV, ciltten cilde temas yoluyla geçen cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur (CYBE). Birçok kişiye CYBE düşüncesi korkutucu geliyor. Ancak genital HPV türlerinin çoğunluğu zararsızdır ve farkında olmadan enfeksiyon geçirilir. Bunlara genital siğillere neden olan HPV tipleri de dahildir. Prezervatif koruyucudur. Ama bu koruma tüm cildi kapsamadığı için tam koruma değildir. CYBE geçiren kadınlar dah fazla HPV enfeksiyon riski ile karşı karşıyadırlar.
HPV’nin bazı türleri yüksek risklidir ve bugün elimizdeki verilere göre % 98 rahim ağzı kanserinin nedeni bu enfeksiyonlardır. Erken teşhis ve tedavi bunun olmasını önleyebilir.
Tüm siğiller HPV midir?
Bu sorunun cevabı, kafa karıştırıcı olsa da evettir. Özellikle, parmaklarınızda veya cinsel organınızda siğillere neden olan HPV ile rahim ağzı kanserine yol açabilen HPV aynı virüsün değişik tipleridir.Genital siğiller kanser öncülü lezyonlar olmasa da rahatsız edicidir. Bu HPV türleri zararsızdır. HPV tip 6 ve 11 en sık genital siğillere neden olan tiplerdir. Diğer HPV türleri aşağıdakilere neden olur:• Üzeri düz siğiller.• Ayakta olan siğiller.• Yaygın siğiller.• Tırnakta olan siğiller.Tüm siğiller HPV’den kaynaklanır, ancak HPV’nin her türü siğillere neden olmaz. Kansere ilerleyebilen HPV siğillere neden olmaz.
HPV’nin rahim ağzı(serviks) kanseriyle ilişkisi nedir?
HPV’nin belirli tipleri (çoğunlukla tip 16 ve 18), rahim ağzı hücrelerinde servikal displazi adı verilen kanser öncülü değişikliklere neden olabilir. Rahim ağzı vajinanız ile rahminiz arasındaki rahmin devamı olan organdır. Tedavi edilmediği takdirde servikal displazi bazen rahim ağzı kanserine ilerleyebilir.25 yaşın altındaysanız çoğu HPV enfeksiyonu kendi kendine iyileşir. 25 yaşına geldiğinizde PAP smear (rahim ağzı kanserini tarayan bir test) sırasında HPV’yi teşhis etmek, ne sıklıkta test yaptırmanız gerektiğini belirler. Test sonucunuz pozitif çıkarsa daha yüksek risk altında olabilirsiniz ve daha sık teste ihtiyacınız olabilir.Rahim ağzı kanseri taraması için düzenli PAP testi yaptırmak önemlidir. Ancak HPV veya servikal displaziye sahip olmanızın kansere yakalanacağınız anlamına gelmediğini unutmamak gerekir.
HPV kimleri etkiler?
Virüs taşıyan bir partnerle cinsel ilişkiye giren veya cinsel organlara yakın temasta bulunan herkes HPV ile enfekte olabilir. Benzer şekilde, virüsü taşıyan herkes cinsel ilişki, oral seks, anal seks, seks oyuncaklarının paylaşımı veya diğer yakın genital temas sırasında virüsü partnerine bulaştırabilir.
Kadınlarda HPV
Genel olarak HPV, kadınlar için en büyük riski oluşturur çünkü yüksek riskli HPV, tedavi edilmezse rahim ağzı kanserine ilerleyebilir. PAP smear ve HPV testleri, rahim ağzınızdaki kanseri önlemek için kanser öncesi hücre değişikliklerini erken tespit edebilir. HPV’nin zararsız formları da kadınlarda genital siğillere neden olabilir.
Erkeklerde HPV
HPV, erkeklerde daha az sağlık riski oluşturur. HPV genital siğillere neden olabilir, ancak çoğu enfeksiyon kendi kendine iyileşir. HPV penis, anüs, baş ve boğaz kanserlerine yol açabilir, ancak bu kanserler rahim ağzı kanserlerle karşılaştırıldığında çok nadirdir. ABD’de son yıllarda ağız ve gırtlak kanserlerinde HPV rolü artmaktadır.Homoseksüel erkeklerde HPV enfeksiyon riski fazladır ve anüsten tarama için PAP smear alınabilir. Smear HPV’yi test etmez ancak kansere yol açabilecek hücre değişikliklerini gösterebilir. Cinsiyetiniz ne olursa olsun aşı yaptırarak ve daha güvenli seks yaparak HPV’nin yayılmasını önleyebilirsiniz.
HPV ne kadar yaygındır?
HPV, dünyada en yaygın cinsel ilişkiyle bulaşan enfeksiyondur. Enfeksiyonu taşıyan insanalrın çoğu bunu farkında değildir. Cinsel aktif bir insanın HPV geçirme olasılığı % 80’dir.
HPV’nin belirtileri nelerdir?
Cinsel organlarınızı etkileyen HPV genellikle semptomlara neden olmaz. Semptomlar ortaya çıktığında virüsün en yaygın belirtisi genital bölgenizdeki siğillerdir. Genital siğiller cildinizde büyüyen sert, karnabahar benzeri çıkıntılardır. HPV bulaştıktan haftalar, aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkabilirler. Genital siğiller bulaşıcıdır (tüm HPV türleri gibi), ancak zararsızdırlar.HPV’nin yüksek riskli formları genellikle kansere dönüşene kadar semptomlara neden olmaz. Rahim ağzı kanseri, HPV ile ilişkili kanserlerin en yaygın türüdür. Diğer kanser türleri çok daha nadirdir. Bunlar:• Anal kanser.• Penis kanseri.• Gırtlak kanseri.• Vajina kanseri.• Vulva kanseri.• Baş ve boğazRahim ağzı kanserinde olduğu gibi, yüksek riskli bir tip olsa bile HPV’ye sahip olmanızın bu kanserlere yakalanacağınız anlamına gelmediğini unutmamak önemlidir.
HPV’yi nasıl kaparsınız?
Genital HPV cinsel ilişki, oral seks ve anal seks sırasında ten tene temas yoluyla yayılır. Vulva, vajina, rahim ağzı, penis ve testisin yanı sıra rektum ve anüsünüz de dahil olmak üzere cinsel organlarınız, enfekte bir partnerin aynı vücut parçalarıyla temas ederse enfekte olabilirsiniz. Virüsü elle uyarı gibi elden cinsel organa temas yoluyla yaymak mümkündür. Bu tür bulaşma olasılığı daha düşüktür ve daha az araştırılmıştır.
HPV ne kadar kolay bulaşır?
HPV oldukça bulaşıcıdır çünkü kısmen ciltten cilde temas yoluyla bulaşır. Virüsün bulaşması için sizin veya eşinizin vücut sıvısının bulaştırılmasına gerek yoktur. Partnerinize bulaştırabilirsiniz ya da boşalmasa bile partneriniz size bulaştırabilir.
Teşhis ve Testler
HPV enfeksiyonunu teşhis etmek için hangi testler yapılabilir?Genital siğiller sadece bakarak teşhis edilebilir. HPV’nin yüksek riskli formları bulgu vermez. bu da muhtemelen rutin bir PAP smear veya HPV testi yoluyla enfeksiyon hakkında bilgi edineceğiniz anlamına gelir. HPV kan testleri ile tespit edilemez.• PAP smear: Pap smear, tedavi edilmediği takdirde kansere (servikal displazi) dönüşebilecek rahim ağzı kanserini ve kanser öncülü hücreleri tarar. Rahim ağzı kanserinin neredeyse tamamı yüksek riskli HPV’den kaynaklanır. PAP smear yapılması 21-64 yaş arası kadınları kanserden korur• HPV testi: HPV testleri, tedavi edilmediği takdirde rahim ağzı kanserine yol açabilecek yüksek riskli virüs türlerini tespit edebilir. HPV enfeksiyonunun neden olduğu anormal hücreleri tespit edebilen diğer yöntemler şunlardır:• Kolposkopi: Pap smear’ınızda anormal hücre belirtileri varsa veya HPV testiniz pozitifse, kolposkopi gerekebilir. Bu işlem sırasında kolposkop adı verilen ışıklı bir alet rahim ağzınızı büyütür ve anormal hücreleri görünür hale getirir. Hücrelerden örnek alınıp patoloji laboratuarında kanser öncülü veya kanser açısından araştırılır(biyopsi).
Yönetim ve TedaviHPV’nin tedavisi nedir?
Tedaviler vücudunuzu virüsten kurtaramaz. Cinsel organlarınızdaki görünür siğilleri ve rahim ağzınızdaki anormal hücreleri temizleyebilirler. Tedaviler şunları içerir:• Kriyocerrahi: Siğillerin dondurulması veya anormal hücrelerin sıvı nitrojenle yok edilmesi.• Loop elektrocerrahi eksizyon prosedürü (LEEP): Rahim ağzınızdaki siğilleri veya anormal hücreleri çıkarmak için özel bir tel loop kullanılması.• Elektrokoter: Siğillerin elektrik akımıyla yakılması.• Lazer tedavisi: Siğilleri veya herhangi bir anormal hücreyi yok etmek için lazer ışınları kullanılması.• Ameliyatla koni biyopsisi (konizasyon): Anormal hücreler içeren koni şeklindeki servikal doku parçasının çıkarılması.• Reçeteli krem: Kremin doğrudan siğillerinize uygulanması ve onları yok etmesi. Bu krem imiquimod (Aldara®) içerir.• Trikloroasetik asit (TCA): Siğilleri yakan kimyasal bir tedavinin uygulanması. Yüksek riskli HPV ile enfekte olmuş kadınların çok küçük bir kısmında tedavi gerektiren anormal rahim ağzı hücreleri gelişecektir.ÖnlemeÖnleyici tıbbi bakım ve daha güvenli seks uygulamaları HPV riskinizi azaltabilir.HPV önlenebilir mi?HPV’yi önlemenin tek yolu seksten kaçınmaktır. Birçok insan için daha gerçekçi hedefler arasında HPV’ye yakalanma riskini azaltmak, rahim ağzı kanserini önlemek ve aynı zamanda sağlıklı bir cinsel yaşamın tadını çıkarmak yer alıyor.Aşağıdaki durumlarda riskinizi azaltabilirsiniz:• HPV aşısını yaptırın. HPV’den korunmanın en iyi yolu cinsel ilişkiye girmeden önce aşı olmaktır. HPV’yi önlemek için FDA onaylı Gardasil9® aşısı mevcuttur. Bu aşı rahim ağzı kanserine ve genital siğillere neden olan HPV enfeksiyonlarını önler. 9 ila 45 yaş arasındaki herkes için onaylanmıştır. Aşı yaptırmak sizi maruz kalmadığınız HPV türlerinden koruyabilir.• Düzenli olarak tarama ve test yaptırın. HPV ve anormal hücrelerin erken tespiti rahim ağzı kanserini önler. Cinsel aktiviteniz varsa 21 yaşında düzenli Pap smear testi yaptırmaya başlamalısınız. Sonuçlarınıza bağlı olarak, her 1 ila 3 yılda bir veya daha fazla sürede yeni bir PAP smear testi yaptırmanız gerekebilir. 21 ila 65 yaşları arasında, yalnızca rutin Pap smear testlerine, yalnızca rutin HPV testlerine veya her ikisinin bir kombinasyonuna ihtiyacınız olabilir. 65 yaşın üzerindeyseniz taramaya devam etmeniz gerekebilir veya gerekmeyebilir. Bu durumu doktorunuza danışın.• Daha güvenli seks yapın. Prezervatifler HPV’yi önlemede, sperm veya vajinal sıvı yoluyla yayılan CYBE’lere karşı koruma sağlamaktan daha az etkilidir. Yine de her seks yaptığınızda bunları doğru şekilde kullanmak HPV enfeksiyonu riskinizi azaltabilir.• Partnerinizi/eşlerinizi koruyun. Partnerinize HPV’niz olup olmadığını bildirin, böylece onlar da test yaptırabilirler. Genital siğiller veya HPV’nin yüksek riskli formları için tedavi görürken seks yapmayı bırakmanız gerekir.
Görünüm / Prognoz
HPV tedavi edilebilir mi?Hayır. HPV’nin bir tedavisi yoktur. Yine de bağışıklık sisteminiz virüsten kurtulma konusunda inanılmaz derecede etkilidir. HPV enfeksiyonlarının çoğu (yaklaşık %90’ı) bir-iki yıl içinde temizlenir.
Beraber yaşamak
HPV ömür boyu bulaşıcı mıdır?Şart değil. Belirtileriniz olsun veya olmasın, virüs taşıdığınız sürece bulaşıcısınız. Örneğin, genital siğilleriniz kaybolsa bile, virüs hala vücudunuzdaysa, onlara neden olan HPV’yi yayabilirsiniz.Bağışıklık sisteminiz virüsü yok ettiğinde artık bulaşıcı değilsiniz.Rahim ağzı kanseriyle mücadelede HPV’nin önlenmesi çok önemlidir. Bu nedenle herkes aşı olma tavsiyelerine uymalıdır. Yakın zamanda HPV’niz olduğunu öğrendiyseniz kanser olacağınızı düşünmeyin. HPV’nin tüm formları eşit şekilde enfeksiyon yapmaz. Genital siğillere neden olan HPV zararsızdır. Vücudunuz HPV enfeksiyonlarının çoğunu temizleyebilir. Vücudunuzun enfeksiyonla savaşamadığı durumlarda, doktorunuz rahim ağzınızdaki hücre değişikliklerini izleyebilir. Tavsiye edildiği gibi düzenli PAP smear testi ve HPV testleri yaptırmak, HPV’nin kansere dönüşmesini önleyebilir.