Genel olarak 4-5 kadından birinde mutlaka miyoma rastlanmaktadır. Genelikle miyomlar hiçbir tedavi uygulanmadan yalnızca takip edilebilirler. Bazı miyomlar ise hastalarda kısırlığa ya da düşüğe neden olabilirler. Çoğunlukla bu durumlarda cerrahi girişime ihtiyaç duyulur. Ayrıca günümüzde oldukça gelişen teknoloji sayesinde miyom ameliyatlarında da robotik cerrahi teknik kullanılarak miyomlar çıkartılmaktadır. Robotik cerrahi sayesinde miyom ameliyatı olmuş bir hasta kısa zaman içerisinde normal yaşamına hemen dönebilmektedir. İleri derecede büyümüş miyomların bir kadının hayatını oldukça zorlaştırmaktadır. Kanamalardaki düzensizlikler, baskı hissi, kabızlık, sık idrar çıkma ve ağrı gibi bulgular bu hastalıktan hızlı bir şekilde kurtulmanın ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.
Peki, miyomlar ne zaman ameliyat ile çıkarılması gerekmektedir?
Miyomlar yerleşim yerlerine ve bulundukları bölgelere göre farklı şikâyetler yaratmaktadır. Örneğin bazı miyomlar hastanın rahminin büyümesine sebep olarak basılara, şiddetli ağrılara, aşırı ve anormal kanamalara hatta kısırlıklara bile sebep olabilmektedir. Yaşanan bu durumlar da ise mutlaka cerrahi girişime ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca robotik cerrahi sistemi kullanılarak yapılan miyom ameliyatların da hastanın karın bölgesin de büyük kesilere ihtiyaç yoktur. Açık cerrahiden daha avantajlı olarak robotik cerrahi yöntemi başarı ile uygulanmaktadır.
Miyom çıkarma işlemin de kullanılan robotik cerrahi nasıl bir avantaj sağlamaktadır?
Robotik cerrahi ile yaşanabilecek dezavantajlar ortadan kaldırılmaktadır. Hastanın karnında uzun bir ameliyat kesisi açılmadan kapalı bir şekil de küçük kesilerle (0.5-1 cm) miyom ameliyatları kolaylıkla yapılabilmektedir. Ayrıca robotik cerrahi ile yapılan miyom ameliyatlarında hastanın rahim katları birer birer dikilebilmektedir. Genel olarak jinekolojik ameliyatların % 95’i robotik cerrahi sistemi kullanılarak yapılabilmaektedır. Robotik cerrahi ile ameliyat esnasında bütün dokular üç boyutlu olarak, 10 ve 20 kat daha fazla büyütülerek detaylı olarak görüntülenebilmektedir. Robotik sistem sayesinde el titremeleri tamamen ortadan kalkmaktadır. Elin giremeyeceği bölgelere de aletler kolaylıkla sokularak dokular daha detaylı görülüp, kolayca girişim yapılabilmektedir. Robotik cerrahinin diğer avantajları ise ameliyat sonrası ağrının daha az olması, enfeksiyon riskinin daha az olması ve karın içi yapışıklılık durumunun en aza indirilmesi olmaktadır.