Rahim sarkması ameliyatlarında rahmin alınması şart mıdır?
Vajinanın ön duvarı idrar torbasına arka duvarı kalın barsağa komşudur, tepe noktasını ise rahim ağzı oluşturmaktadır. Genital sarkmalarda bu duvarlardan biri yada bir kaçı vajinadan dışarı sarkmaktadır. Genellikle bir taraf sarktığında diğer tarafları da aşağı çekmektedir.
Rahim sarkması ameliyatlarının geleneksel tedavisinde, rahim alınıp geriye kalan vajina kısmı yukarıdaki bağlara yada kemiğe asılmaktaydı. Günümüzde bu anlayış değişmiştir. Rahimin sarması bir neden değil sonuçtur. Bu nedenle rahimde bir anormallik yoksa rahim korunup sarkma düzeltilmektedir.
Rahim sarkması ameliyatlarında rahmin korunmasının hastaya bir çok avantajı vardır. Bunlar: daha az kan kaybı, daha kısa süren ameliyat, daha az ağrı ve rahim alınması ile ilgili komplikasyonlardan sakınmadır. Ayrıca, kadınlar rahimleri alınmadığı için kendilerini daha iyi hissetmektedirler. Bu nedenle günümüzde güncel tedavide rahimde bir sorun yoksa operasyonda rahim alınmamalı organ koruyucu cerrahi yapılmalıdır.
Bilindiği gibi dünyada organların korunması ile ilgili bir eğilim vardır. Meme ve rahim ağzı kanserinde bile organlar tümüyle alınmamakta yanlızca hastalıklı doku alınmaktadır. Oysa eskiden tüm organlar alınmaktaydı.