Rahimin kadın yaşamında iki önemli görevi vardır. Adet görmeyi sağlamak ve bebeğin yerleşmesini, büyümesini, gıda alışverişini sağlamak, zamanı gelince kasılarak doğumun geçekleşmesini sağlamaktır.
Rahimin alınması bazı hastalıklarda gereklidir. Bunlar yumurtalık, rahim ağzı ve rahim kanserleri veya kanser öncülü olan durumlar, rahmin tümünü büyüten miyomlar ve adenomiyomlar, tedaviye cevap vermeyen anormal kanamalar ve geçmeyen kronik pelvik ağrılardır. Geçmişte rahim sarkmalarında rahim alınırdı. Bu yaklaşım günümüzde değişmiştir. Rahim almak yerine sarkmayı düzeltmek daha doğru yaklaşımdır.
Rahim ya rahim ağzıyla birlikte tüm olarak (total histerektomi) ya da rahimağzı bırakılarak(subtotal histerektomi) alınmaktadır. Görece genç hastalarda rahim ağzında bir problem yoksa bırakılabilir. Bu hastaların rahim ağzından smear yaptırmaya devam etmesi gerekir. Rahmi alınan hastalar eğer 55 yaşın altındaysa menopozda bile olsalar yumurtalıklar bırakılabilir. Çünkü yumurtalıklar östrojen yapmasa bile testosteron yapmaya devam etmektedirler ve bu kadınların iyilik haline katkıda bulunmaktadır. 55 yaş üstünde yumurtalıklar alınmaktadır.
Son yıllarda yeni bir yaklaşımda rahmi alınan hastalarda yumurtalıklar bırakılsa bile tüpler alınmaktadır. Bunun nedeni tüplerin yumurtalık kanseri başlatmadaki rolüdür.
Rahim alma ameliyatı üç şekilde yapılmaktadır. Vajinal yol, laparoskopi(kapalı ameliyat) ve açık kesi ile karından ameliyattır. Uluslararası dernekler ve Amerikan Jinekoloji Derneği rahim alınabiliyorsa vajinal yoldan, alınamıyorsa laparoskopi tercih edilmelidir diye tavsiye etmektedirler. Rahim ameliyatları günümüzde açık kesi ile yapılmamalıdır.
Rahmin vajinal yoldan alınması için bir miktar sarması ve iri olmaması gerekir. Bu nedenlerle laparoskopik yolu tercih ediyoruz. Avantajları kesi olmaması, hastanede kısa süre kalma, işe erken dönme, daha az kanama ve enfeksiyon riski olmasıdır.
Laparoskopinin bir diğer avantajıda, bazı hastalarda tüpler vajinal yoldan alınamamaktadırlar, bu durumlarda laparoskopi ile almak çok kolaydır.