Kapalı Rahim Ameliyatı
Kapalı rahim ameliyatı yani, Laparoskopik histerektomi ilk kez 1989 yılında uygulanan, pek de genç sayılmayan bir ameliyat yöntemidir. Laparoskopi halk dilinde ”kapalı ameliyat” diye geçmektedir. Laparoskopik histerektomi artık modern tıbbın ayrılmaz parçası olmuştur. Laparoskopi göbek deliğinden optik bir aletle girilerek iç organların izlenmesi ve yine karın alt kısmına yapılan üç tane 0.5 er cm’lik bir kesiden sokulan üç tane aletle cerrahi işlemin gerçekleştirilmesi demektir. Laparoskopik yöntemi ile yumurtalık ve rahim operasyonları yapılabilir. Özellikle over kistlerinin yani yumurtalık kistlerinin cerrahisinde çok geniş bir kullanılma alanı vardır.
RAHİM AMELİYATI
Fakat bu işlemi güvenle yapabilmek için özel bir eğitim ve yeterli deneyim şarttır. Bunların dışında rahim ameliyatları, yani histerektomi operasyonlarında da giderek daha sık olarak laparoskopi kullanılmaya başlanmıştır. Hastanın karnına kesi yapmadan rahim ve yumurtalıkların çıkartılması bu yolla sağlanabilmektedir. Laparoskopi ile yapılan operasyonlar dokulara ve organlara çok az hasar verir. Yani koruyucu bir cerrahi yöntemidir.
- Karın içi organları büyütülerek gözlemlendiği için cerrahi hakimiyeti daha iyidir.
- Karın açılmadığı için iltihaplanma riski ve ameliyat sonu yapışıklık ihtimali daha azdır.
- Karın duvarı kesilmediği için ameliyat izi kalmaz, karın fıtıkları olmaz.
- Karın duvarı kesilmediği için ameliyat sonrası ağrı çok azdır.
- Hasta çok kısa sürede normal yaşamına döner. Ortalama işe dönüş bir hafta ile on beş gün arasında değişir.
Rahim ameliyatı açılan deliklerden içeri girilerek rahmi vücuda bağlayan bağlar teker teker kesilir. rahim vajinal yoldan dışarı çıkartılır. Laparoskopik yöntemlerle dikişler atılır. Ve genelde işlerin yolunda gitmesi durumunda hasta bir gün süreyle hastanede konaklayıp, ertesi gün evine gönderilir.
Rahim ameliyatı, laparoskopi özel bir uzmanlık dalıp olup bu konuda tecrübeli doktorlar tarafından uygulanmalıdır. Doktorun tecrübesi laparoskopi için uygun değilse o zaman ameliyat açık olarak yapılmalıdır.
Rahim Ameliyatı Nedir
Genel anestezi altında yapılan ve göbek deliğinden ince bir teleskopun karın içine sokularak karın içi organlarının görüntülenmesi uygulamasına dayanan bir ameliyat olan Laparaskopi yardımıyla rahim ameliyatı, rahimin çıkartılması için yapılan operasyonlarda pek çok tercih edilen yol, abdominal yaklaşımdır. Kadın hastalıkları bölümünde bu işlem çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Rahim ameliyatı, açık ameliyat denilen, karnın kesilerek rahmin yumurtalıkların ameliyatı, bu yöntemin yanında nadiren tercih edilir. Açık ameliyatta karın kesildiği için daha fazla ağrı hissedilir, hastanede kalma süresinin daha çoktur ve karın için geç komplikasyonlara daha sık rastlanır.
Kapalı Rahim Ameliyatı
Laparoskopide ise hastalar daha ağrısız ve rahat bir şekilde ertesi gün eve taburcu edilebilir, sonra normal hayata dönebilirler. Rahim ameliyatı, avantajları arasında ayrıca, cilt üzerindeki kesilerin çok daha küçük olması önemli yer tutar. İçeride yapılan operasyonun boyutu açık cerrahi ile aynıdır. Hasta daha az ağrı hisseder, hastanede daha kısa süre kalır, ve işine daha erken döner. Hastanın iyileşmesi Vajinal yoldan histerektomi ile daha çabuk ve kolay olmaktadır. fakat hastada karın ağrısı, vajen sarkması, idrar kaçırma veya yapışıklık şüphesi olduğunda laparaskopik yaklaşım daha uygun olacaktır.
Histerektomide laparoskopi için hastakarın ameliyata uygun olup olmadığını anlamak için bazı sınırlandırmalar vardır. Özellikle daha önce karın operasyonları geçirmiş ve buna bağlı karın içi yapışıklıkları olan hastalarda laparoskopi risklidir. Yine ileri derecede büyük rahimlerinde laparoskopi ile çıkartılması güç olabilir. Ayrıca yaşı ilerlemiş hastalar, ciddi kalp ve akciğer problemi olanlar, morbid obes denilen aşırı kilolu olgularda da laparoskopi kullanımı yapılmaması tavsiye edilir.
Kapalı Rahim Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Hiçbir operasyon risksiz değildir. Her ameliyatta olduğu gibi kapalı rahim ameliyatının da kendine özgü riskleri vardır. Ancak ciddi komplikasyonlar nadirdir.
Operasyon sonrasında idrar yolu enfeksiyonu, kesi yeri enfeksiyonu, kısa süreli idrar yapma güçlüğü ya da toplar damarlarda tıkanıklık oluşumu görülebilir.
Rahim ameliyatı, sırasında mesane, idrar yolları, barsaklar, damarlar, rahim gibi organlar yara alabilir. Bu hasarları aynı yöntem yani, laparoskopik yolla iyileştirmek mümkündür
Rahim Ameliyatı
Büyük damar yaralanmaları çok nadir de olsa gerçekleşebilir. Bu yaralar hayati tehlike arz edebilir. Laparoskopi sırasında ölüm riski binde birdir.
Karın içinde enfeksiyon, meydana gelebilecek diğer komplikasyonlar olarak sayılabillir.
Deneyimli doktorların gerçekleştireceği operasyonlarda, bu riskler en az şekilde gerçekleşecektir.