Rahim ağzının cerrahi tedavisine yaklaşım yumurtalık ve rahim kanserinden farklıdır. Yumurtalık ve rahim kanserinde ileri evrelerde de ameliyat yapılmaktadır ve amaç tümöral kitleyi en aza indirmek ya da sıfırlamaktır. Rahimağzı kanserinde is belli bir yayılmaya kadar (erken evre) ameliyat yapıyoruz, sonrasını ise ışın ve kemoterapi tedavisine gönderiyoruz.
Hangi hastaya ameliyat yapacağımızı seçmek için son yıllarda sentinel lenf nod örneklemesini kullanıyoruz. Böylece hasta komplikasyonları oldukça fazla olan büyük ameliyattan korunmuş olmaktadır. Erken evre rahimağzı kanserinde Sentinel lenf nodu örneklemesi (SLNÖ) bu komplikasyonları önlemek için geliştirilen minimal invaziv(kapalı ameliyat) bir cerrahi yaklaşımdır. Ameliyatta hastanın rahim ağzına bir madde enjekte edilmektedir. Laparoskopi yapılan hastalarda yalnızca rahmin lenflerinin aktığı ilk lenf düğümü (sentinel lenf) yeşil görünmektedir ve laparoskopi ile kolayca alınmaktadır. Aldığımız lenf düğümleri patolog tarfından ameliyathanede incelenmekte eğer kanser lenf düğümlerinde yoksa hasta ameliyat edilmekte, eğer varsa ameliyat edilmemektedir.
Böylece gerçekten ameliyattan yarar görecek hastalar seçilmektedir. Lenf düğümlerinde tümör var ve hasta ameliyat edilmişse bu durum hasta aleyhine olmaktadır. Brakiterapi adını verdiğimiz rahim içine uygulanan, ve rahmi olmayanlara göre daha az komplikasyon içeren radyoterapi şansını hasta kaybetmektedir. Bu yöntem günümüzde uluslararası dernek rehberlerine de girmiştir.