Rahim ağzı kanseri riski ortaya çıkmasındaki en önemli etken, insan papilloma virusunun (HPV) olduğu tıbbi otoritelerce kabul görmektedir. Cinsel yolla bulaşan diğer etkenler arasında yer alan HSV2 virusunun tıpkı HPV virüsu gibi etki gösterdiği de düşünülmekte ve araştırılmaktadır. Rahim kanseri riski hücrelerinde bu virüsün genetik yapısının mevcut olması ise, bu düşünceyi desteklemektedir. Bugün, 70’i geçkin HPV tipi belirlenmiştir. Bu belirlenen HPv tiplerinin ise neredeyse 24 tanesinin insan üreme sisteminde hastalıklara yol açtığı kanıtlanmıştır. Bunlar içerisinde de tip 16 ve tip 18’ in rahim kanseri riski gelişiminde en önemli etkenler olduğu saptanmıştır.
Rahim Ağzı Kanseri Riski
- Çok sayıda cinsel ilişkide bulunma,
- Çok sayıda partner değiştirme,
- Farklı üreme sistemi yapılarının kanserleri,
- Geçmiş öyküde squamöz intraepitelyal lezyon teşhisi konması,
- İlk cinsel deneyimin 16 yaş ya da daha erken yaşta deneyimlenmesi,
- Geçmişte insan papilloma virus (HPV) enfeksiyonu ya da farklı cinsel yolla bulaşan hastalıkları yaşamış olmak,
- Aktif olarak sigara kullanma,
- Şu anki ya da geçmişteki cinsel partnerlerin cinsel ilişki ile bulaşan hastalık riski taşıması ya da hastalığı taşıması,
- İmmün eksiklik,
- HIV (+) olma,
- Beslenme düzeninin kötü olması
HPV enfeksiyonundan korunmak için;
Rahim Ağzı Kanseri Riski
Yaşlanma
Rahim Ağzı Kanseri Riski
Tütün
Hormonlar
Östrojen hormonunun farklı bir kimyasal formunu oluşturan
Rahim kanseri riski, dietilstilbestrol (DES), 1940–1971 seneleri arasında kimi hamile kadınlara uygulanmıştır. Hamilelik esnasında DES uygulanan kadınlarda meme kanseri gelişme riskinde hafif bir artış meydana gelebilir. Bu kadınların kızlarında da rahim ağzı kanserinin nadir görülen bir tipinin gelişme riskinde artış söz konusudur.