Kısırlık tedavisi, düzenli ilişkiye rağmen 1 yılı aşkın süredir çocuk sahibi olamayan çiftler bir kadın doğum uzmanına başvurmalıdır. İleri yaşlarda olan çiftler yumurta kalitesinin düşmemesi ve tedaviye erken yanıt alınabilmesi için daha erken bir zamanda, örneğin 35 yaş üstü olan çiftler evliliklerinin 6. ayından sonra, 40 yaş üstü olan çiftler ise evliliklerinin 3. ayından sonra doktora başvurmalıdırlar. 1 yıl içerisinde çocuk sahibi olamayan ve doktor başvuran çiftlerde uygulanan testler sonucu kısırlık teşhisi konulmuşsa uygun tedavi başlamalıdır.
Kısırlık Tedavisi
Kısırlık nedeni araştırılırken sadece erkeğe ya da kadına değil her ikisine de tetkikler yapılır. Çünkü kısırlık riski oranı her ikisi için de aynıdır. Kadının jinelokolojik muayenesi yapılır, ultrason ile yumurtalık ve rahim değerlendirilir. Gerekli görülmüşse hormon testleri istenir. Erkeklere ise kolay ve çabuk sonuç vermesi nedeni ile sperm analizi uygulanır.
Hangi yöntemin seçileceğine sadece kısırlık nedenine göre karar verilmez, kadının yaşı, yumurta kalitesi ve daha önce hangi tedavilerin kaç kez uygulandığı da tedavi biçiminin seçilmesinde önemli bir faktördür.
Kısırlık Tedavisi
Tedavi yöntemleri nelerdir?
- Yumurtlama yöntemi: Kısırlık tedavisinde en çok uygulanan yöntemdir. Bu yöntem, ağızdan alınan haplarla veya yumurtlamayı ya da yumurtayı büyütmeyi sağlayan iğnelerin cilt altına enjekte edilmesiyle olur. Bu yöntemde amaç, kadının her ay düzenli yumurtlamasını sağlayarak belirlenen zamanlarda ilişkiye girip hamile kalmasını sağlamaktır. Yumurtlama tedavisi 3 ya da 6 ay uygulanır, sonuç elde edilmezse hastanın durumuna göre farklı tedaviler uygulanır.
Kısırlık Tedavisi
- Aşılama yöntemi: Aşılama yöntemi yumurtlama yöntemi ile beraber uygulanır. Adetin 3. ya da 5. günü ağızdan alınan haplarla ya da gün 2/3. gün iğne yönteminin kullanılması ile yumurtaların büyümesi sağlanır. Hap yöntemi uygulanmışsa 5 gün, iğne yöntemi uygulanmışsa yumurtaların çapı 18 mm oluncaya kadar tedaviye devam edilir. Ultrason ile belirli aralıklarla yumurtaların çapı kontrol edilir. Kısırlık tedavisi, yumurtalar istenilen boyuta ulaştığında, kendiliğinden çatlaması beklenebileceği gibi yumurtaların çatlamasını sağlayan HCG adı verilen iğne de enjekte edilebilir. Yumurta çatlatma iğnesi uygulandıktan 24-36 saat sonra, hap tedavisinden sonra ise yumurtalar 18- 20 mm olduktan sonra, çiftlerin 1 hafta boyunca 2 günde bir ilişkiye girmeleri önerilir.
Kısırlık Tedavisi
- Ameliyat tedavileri: Çikolata kisti ya da rahim içinde miyom, polip gibi patolojik durumlarda uygulanan laparoskopi ya da histeroskopi ile yapılan bir tedavidir. Bu tedavilere ilave olarak ilaç tedavileri de eklenerek olumlu sonuçlar alınmaktadır.
- Tüp bebek tedavisi: Yumurtlama ya da aşılama yöntemi ile hamile kalamamış hastalarda uygulanan, erkek ve kadın üreme hücrelerinin laboratuar ortamında döllendirilerek kadının rahmine yerleştirilmesi ile sonuçlanan bir tedavi yöntemdir. Günümüzde tüp bebekte başarı oranı oldukça yüksektir. Kısırlık problemi olan hastalar genellikle bu yöntemi kullanarak çocuk sahibi olma şansını elde edebilirler.