Histeroskopi, ince ve özel boru şeklinde bir kamera ile rahim içine ulaşılarak gözlem yapmayı sağlayan ve hem tanı hemde tedavi amaçlı işlemlerin gerçekleştirildiği bir yöntemdir. Görüntüler bir monitör yardımı ile detaylı bir şekilde incelenir. Rahim içine yerleştirilen kamera sisteminde bulunan boru şeklindeki cihaz histeroskop olarak tanımlanır.
Histeroskopi muayene sırasında lokal anestezi, ameliyathane ortamında genel anestezi kullanılarak uygulanan bir tekniktir. Özellikle kadının adetinin bitiminden sonraki 1 hafta içerisinde yapılmaktadır. Bu dönem rahim içinin görüntülenebilmesi için en uygun dönemdir.
Tanı amacı ile kullanılan histeroskopi:
Rahim içinde mevcut olan miyom, yapışıklık, polip gibi problemlerin görülerek tespit edilmesi için kullanılır. Bazı vakalarda tek başına yeterli olurken bazı vakalarda laparoskopi ile bir arada kullanılır.
Tanısal histeroskopi hangi durumlarda uygulanır?
- Kısırlık
- Aşırı adet ve düzensiz adet kanamalarında
- Tekrarlayan düşük vakalarında
- Rahim içinde var olan yapışıklık durumlarında
- Rahim içinde çıkarılması mümkün olmayan ya da yer değiştiren spiral vakalarında
- Ultrason muayenede rahim içinde miyom, polip gibi alanların gözlemlenmesinde
Ameliyat amaçlı histeroskopi hangi durumlarda uygulanır?
Rahim içinde bulunan polip, miyop gibi lezyonların çıkarılması, bölmelerin düzeltilmesi ve mevcut yapışıklıkların açılması için kullanılmaktadır.
Histeroskopi nedeni ile oluşabilecek riskler nelerdir?
Histereskopi aslında güvenli bir tedavi yöntemidir. Fakat bazı durumlarda rahim yaralanması, fazla kanama, rahim içinde iltihap, rahim ağzında yaralanma ve uygulanan anestezi ile ilişkili olarak bir takım komplikasyon ortaya çıkabilir.
Histeroskopi nasıl uygulanır?
Histeroskopi uygulanmaya başlamadan evvel bazı durumlarda rahim ağzının gerekli açıklığa ulaşabilmesi için hastaya ağız yolu ile ya da vajinal yoldan uygulanmak üzere ilaç verilebilir. Histeroskopi jinekolojik muayene yapılıyormuş gibi pozisyon aldırılarak spinal veya genel anestezi yardımı ile uygulanır.
Histeroskopi uygulanan hasta uygulamadan birkaç saat sonrasında ya da ertesi gün taburcu edilir. Uygulamadan sonraki bir iki gün vajinal kanama ve kramp şeklinde ağrılar oluşabilir. Ancak bu durumda korkulacak bir şey değildir.
Histereskopi sonrasında;
- Aşırı kanama
- Dayanılmaz karın ağrısı
- Ateş gibi komplikasyonlar gelişir ise tekrar doktora başvurmak yararlı olacaktır.