Miyom ameliyatı, normalden fazla ve hızlı büyüyen miyomların laparoskopik ameliyat yöntemi ile alınmasına kapalı miyom ameliyatı denmektedir. Rahimde bulunan miyomlar, çapları genellikle 1-15cm arasında değişen, rahim dokusundan kaynaklanan, iyi huylu tümörlerdir.
Miyom Ameliyatı
Miyomlar 35 yaş üstü her üç kadından birinde ortaya çıkabilen, kadınların genital organlarında en sık görülen tümörlerdir. Miyomların çoğu, kadın doğum ve radyoloji uzmanları tarafından rahim ultrasonografisi sırasında saptanırlar. Miyom hastaları için birçok tedavi seçeneği vardı.
Bu tedavi seçenekleri değerlendirilirken mutlaka MR tetkiki yapılmalı ve bu değerlendirme MR bulgularına göre yapılmalıdır. Ameliyat açık ameliyat yöntemiyle yapılabileceği gibi kapalı yöntemle de yapılabilir.
Karına açılan sadece bir kaç delikten aletlerle işlem gerçekleştirilir. Buna göre hastaya kapalı miyom ameliyatı uygun görülürse, Rahim içinde bulunan ve şiddetli kanamalara neden olan miyomlara histeroskopi ile müdahale edilebilir.
Karına göbekten ve göbeğin daha alt kısımlarından açılan bir kaç ufak delik ile karın içerisine sokulan kameralı ince boru şeklinde aletler ile bu timörlerin yani miyomların alınmasıdır. Miyomların rahmin dış yüzeyine yakın olması durumunda ve çok çapı 10 cm’den küçük miyomlar da, en fazla dört miyomun olması durumunda gerçekleştirilir. Operasyon, genel anestezi ile yapılır ve yaklaşık 1-2 saat sürer. Ameliyattan sonrası hastanede bir, iki gün konaklamanız gerekebilir.
Hastanın iyileşme süreci açık ameliyata göre daha kolay ve kısadır. Operasyonun yapılma şekline bağlı olarak yaklaşık 1-2 hafta sürer. Ancak açık ameliyatta olduğu gibi kapalı miyom ameliyatlarında da miyomların ileride nüks etme riski her zaman olasıdır. Kısaca, rahim göbek bölgesinden açılarak laparoskopik yöntemler ile alana girip miyomların alınması işlemidir.
Kapalı Miyom Ameliyatı
Doktorlar, hastanın miyomu beş cm’in üzerindeyse, regl döneminde rahim zarına yapılan baskı dolayısıyla fazla kanamaya neden olan miyomlarda, sık idrara çıkma ve kabızlık problemlerine neden olması durumunda, miyom hızlı büyüyor ve sancı yapıyorsa, gebeliğin sonlanmasına, hastanın rahim anatomisini bozuyorsa, kısırlığa sebep oluyorsa ve bebek sahibi olmaya mani olabilecek bir formdaysa kapalı miyom ameliyatı yöntemine başvururlar.
Kapalı Miyom Ameliyatının Avantajları
Kapalı olarak yapılan cerrahinin açık miyom ameliyatı ile yapılana kıyasla bazı kanıtlanmış avantajları vardır. Bu avantajların hepsi laparoskopi için kullanılan ulaşım kesilerinin laparotomi kesisine oranla çok daha küçük olmasından kaynaklanır.
Kapalı miyom ameliyatında kesiler daha azdır. Operasyon daha kısa sürer. Kesilerin az olması, operasyonun daha kısa sürmesi açık ameliyata göre daha hızlı iyileşmeyi sağlar.
Bu operasyonun yapılma şartlarına bağlı olarak kapalı miyom operasyonu, açık miyom ameliyatları göre daha steril yapılmaktadır ve bu sebeple enfeksiyon kapma riski minimumdur.
Sonuç itibariyle kapalı miyom ameliyatlarında daha çabuk iyileşme ve hastaneden daha çabuk çıkma, açık ameliyata göre daha az ağrı, açılan kesilerin küçük olması sebebiyle daha küçük ameliyat izi, operasyon sırasında hastalık kapma riskinin az olmas, ameliyat sonrası ortaya çıkacak karın içi yapışıklılığı çok daha az yaşanması riski, fıtık riski ve kanama minimum olması, hastanın normal yaşam etkinliklerine daha çabuk dönmesi gibi avantajları vardır.
Ancak Kapalı miyom operasyonu işlemi de sonuçta bir ameliyattır. Bu sebeple diğer yöntem (açık ameliyat), hangi riskleri taşıyorsa kapalı miyom operasyonları da aynı riskleri taşır. Tıpkı açık ameliyatta olduğu gibi çok ender rastlansa da ameliyat sırasında gelişebilecek kanama gibi durumlardan dolayı rahmin tamamen alınması (histerektomi) gerekebilir.
Fakat bu istisnai bir durumdur. Kapalı miyom ameliyatının, açık ameliyata göre en önemli dezavantajı ise ameliyatı gerçekleştirecek olan cerrahın tecrübesiyle doğrudan ilişkili olmasıdır.
Kapalı Miyom Ameliyatı Kimlere Uygulanmaz?
Laparoskopik myomektomi, yani kapalı miyom operasyonu yöntemi her hasta için uygun değildir. Buna uygun olmayan hastalar: miyom boyutları 9 ya da 10 cm’i bulan ve miyom adetleri 4’ten fazla olan hastalardır. Bu gibi hastalar kapalı miyom yöntemi ile ameliyat olamazlar. Ancak tabii ki bu konudaki karar operasyonu yapacak olan cerrahın izlenimi ve deneyimine bağlı olan doktora kalmıştır.