Histeroskopi Nasıl Yapılır?
Tanısal histereskopiden öncesi hastanın gevşemesi ve rahatlatılması için bazı ilaçlar verilebilir. Eğer cerrahi histeroskopi yapılacaksa lokal veya genel anestezi yapılır. Genel anestezi yapıldığında hasta uyur.
Histeroskopi, olgu komplike değilse ofis şartlarında, komplike ve zor olgu ise ameliyathanede yapılabilir. Genellikle adet kanamasının bitiminden hemen sonra yapılır. İşlemden önce rahim ağzının genişlemesi için bazı ilaçlar verilebilir. İşlem sırasında histeroskopu içeri sokabilmek için rahim ağzı kanalı buji dediğimiz aletlerle genişletilir.
Öncelikle vajina ekartör ya da spekulumlarla açılarak rahim ağzı ortaya çıkarılır. Açılan rahmin içine histereskop yerleştirilir. Rahmin içini şişirip daha net görüntüleyebilmek için rahime genellikle sıvı verilir. Ancak bu sıvının ne kadarının hastada kaldığının takip edilmesi gerekir. Sıvı fazla olursa hastada olumsuz etkilere yol açabilir. Biyopsi gerekmesi durumunda histeroskopun içinden biyopsi aleti ya da rezektoskop kullanılır.
Histeroskopi ne zaman yapılmalıdır?
Eğer histeroskopi yapılmaya karar verildiyse adet kanamasından hemen sonra yapılması en uygun günlerdir. Ancak aşırı adet kanamasının sebepleri incelenecekse adet sırasında da histeroskopi yapılabilir. Rahmin içinde ciddi bir enfeksiyon varsa, gebelik durumu söz konusuysa histeroskopinin yapılması uygun değildir. Ayrıca rahim kanseri veya büyük bir rahim mevcutsa yine histeroskopi uygulanması önerilmez.
Histeroskopi öncesi neler yapılmalıdır?
Hastaya ofis histereskopisi yapılacaksa kısa süreli açlık yeterlidir. Cerrahi işlemlerde ise en az 6-8 saat aç kalınmalıdır.
Histeroskopinin Riskleri Var mıdır?
Tanısal histereskopide hayatı tehdit bir durum neredeyse hiç görülmez. Çünkü çok karışık bir uygulama söz konusu değildir. Operatif histeroskopi ise biraz daha deneyim gerektirir. Bu işlem sırasında rahmin delinmesi söz konusu olabilir. Fakat bu oluşan delik genellikle kendiliğinden geçer. Operatif histeroskopi bazı durumlarda laparoskopi ile birlikte uygulanabilmektedir. Laparoskopi ile rahmin dışı izlenebilir. Bu uygulamada işlem diğerine göre daha karmaşıktır. Bu da doktorun tecrübesine bağlıdır. Nadiren de olsa görülen diğer olaylar ise;
• Alerjik reaksiyonlar
• Kanda pıhtılaşma
• Akciğerde ödem
• Nefes darlığı
• Vücut ısısında düşme olabilir.
Deneyimli bir doktor işlem süresini fazla uzatmayarak, içerdeki sıvı miktarını kontrol ederek bu risklerin oluşmamasını sağlayabilir.
Histeroskopi sonrası vajinal akıntıların çoğalması ve kaslardaki kramplar normaldir. Basit ağrı kesicilerle ağrılar azaltılabilir. Histereskopiden sonra cinsel ilişkiye girmemek gerekir ancak diğer bütün aktiviteler yapılabilir.
Histeroskopi sırasında genel anestezi uygulanmışsa hastanın kendine gelmesi için 1-2 saat beklemek gerekir. Bu sırada müşahede altında bulunması gerekir. Taburcu edildikten hemen sonra araba kullanılması tavsiye edilmez. Çünkü araba kullanmak dikkat gerektiren bir iştir. Ameliyat uzun sürmüşse kan elektrolitleri kontrol edilebilir ve hastanın hastanede kalması gerekebilir.
Tedavinin başarısı nedir?
Histeroskopi yapılan olgularda görülerek işlem yapıldığı için hemen her zaman başarılıdır. Bu durumlar polip, miyom alınması ve rahim perdesi açılmasıdır. Rahmin içinde çok fazla yapışıklık için yapılıyorsa bu durumda birden çok histeroskopi yapılabilir. Rahim boşluğu tam veya yeterli derecede açılabilmişse hastanın gebe kalma oranı yükselir. Rahim boşluğu yeterli derecede açılmış fakat tüp çıkışları görülemiyorsa kadının gebe kalabilmesi için tüp bebek yaptırması gereklidir.