Robotla Genital Sarkmanın Düzeltilmesi (Robotik Sakrokolpopeksi)
Rahim alınma ameliyatı(histerektomi) jinekolojide en sık yapılan ameliyattır. Bu ameliyattan sonra bazı hastalarda vajinanın tepesi vajina dışına doğru sarkmakta, ilerlemiş vakalarda vajina bir balon gibi ters dönerek dışarı çıkmaktadır(kaf prolapsusu). Sarkan vajina önde idrar torbasını arkada kalın barsağın son kısmını da(rektum) aşağı çekmektedir. Bu durumun temel tedavisi ameliyattır. Ameliyatta vajinanın tepesinin düzeltilmesi yanında mutlaka idrar torbası ve rektumda düzeltilmelidir.
Vajina tepesi sarkmalarında ameliyat seçenekleri birden çoktur ve hastaya en uygun ameliyat seçilmelidir.
Son yıllarda kapalı ameliyatlar (laparoskopi) kesi olmaması, kan kaybının az olması, erken hastaneden çıkış ve erken işe dönüş gibi avantajları nedeniyle tercih edilmektedir. Laparoskopi ile yapılan ameliyatlarda bazı güçlükler vardır. En önemli güçlük dikiş atma ve düğümleme zorluğudur. Robotik cerrahi ile bu güçlükler aşılmaktadır. Robotun kolları el bileğinin yaptığı bütün hareketleri yapabilmektedir. Ayrıca cerrah üç boyutlu görmekte ve istediğinde görüntüyü büyütmekte ve daha dar alanlarda çalışabilmektedir.
Robotik sakrokolpopeksi ameliyatının başarı oranları % 90’ın üstündedir. Ayrıca robot rahim almadan da rahim sarkmalarını düzeltmek için de kullanılmaktadır.