LAPAROSKOPİ(KAPALI AMELİYATLA) İLE GENİTAL SARKMANIN DÜZELTİLMESİ: (LAPAROSKOPİK SAKROKOLPOPEKSİ)
Rahim sarkması(uterus prolapsusu) sık karşılaştığımız hastalıklardandır ve tedavisi ameliyattır. Rahim sarkması olan hastalarda rahim alınmadan rahim ve sarkan organlar pelvis duvarına yada arkadaki kemiğie(sakrum) asılmaktadır. Eskiden bu ameliyatlar karın açılarak yapılırdı. Karın açılarak yapılan ameliyatlar kesi olması, kan kaybının fazla olması, hastanın fazla ağrı duyması, hastanede uzun kalması ve işe geç dönmesi gibi dezavantajları nedeniyle terkedilmektedir. Açık ameliyat yerine artık jinekolojide kapalı ameliyatlar (laparoskopi) kullanılmaktadır ve önerilmektedir.
Vajinanın tepesinin sarktığı kaf prolapsusudur ve durum rahmin alınması(histerektomi) sonrasında oluşmaktadır. Histerektomi sonrasında bazı hastalarda vajinanın tepesi vajina dışına doğru sarkmakta, ilerlemiş vakalarda vajina bir balon gibi ters dönerek dışarı çıkmaktadır. Sarkan vajina önde idrar torbasını arkada kalın barsağın son kısmını da(rektum) aşağı çekmektedir. Bu durumun temel tedavisi ameliyattır. Ameliyatta vajinanın tepesinin düzeltilmesi yanında mutlaka idrar torbası ve rektumda düzeltilmelidir.
Vajina tepesi sarkmalarında ameliyat seçenekleri birden çoktur ve hastaya en uygun ameliyat seçilmelidir.
Son yıllarda kapalı ameliyatlar (laparoskopi) kesi olmaması, kan kaybının az olması, erken hastaneden çıkış ve erken işe dönüş gibi avantajları nedeniyle tercih edilmektedir. Laparoskopik ameliyatalarda vajina tepesi ya da rahim dikiş materyallerinde örülmüş bir bez bandı(meş) fikse edip bunu karın zarının altından geçirip sakrum dediğimiz pelvisin arkasındaki kemiğin önüne fikse ederek yerleştiriyoruz. Ameliyattan sonra hasta genellikle 1 gün hastanede kalmakta ve kısa sürede normal günlük aktivite ve işine dönmektedir. Bu ameliyatın başarı oranı oldukça yüksektir(% 90’ın üzeri). Hastanın idrar kaçırması varsa aynı seansta kısa bir operasyonla oda düzeltilmektedir.