Kısırlık belirtileri bir yıl boyunca düzenli cinsel birlikteliğe ve doğum kontrol yöntemi kullanılmamasına rağmen kendiliğinden gebeliğin oluşmaması olarak tanımlanmaktadır. 1yıl boyunca korunmaksızın kendiliğinden gebelik oluşmayan çiftlerin kısırlık için doktora başvurmaları ve gerekli görüldüğü durumlarda alternatif tedavilere başlamaları gerekir.
Kısırlık Belirtileri
Kısırlık belirtileri ergenlik döneminde fark edilebilir mi?
Ergenlik çağına erişmiş çocuklarda rastlanabilecek, adet gecikmesi, aşırı tüylenme, erken yaşlarda ergenliğe girme, erkek çocuklarda göğüs büyümesi ve adet kanamalarının düzensiz gerçekleşmesi daha sonraki yıllarda kısırlığa yol açabilmektedir.
Kısırlık, bu nedenle her çocuğun ergenlik döneminde ebeveynleri tarafından uzman doktor takibi altına alınmasında yarar vardır. Çünkü çocuğun cinsiyeti kız ya da erkek olsun ergenliğe geçiş döneminde ortaya çıkabilecek bazı problemlerin daha sonraki yıllarda kısırlığa yol açabileceği bir gerçektir.
Kısırlık belirtileri nelerdir?
- 1 yıl süre ile evli çiftlerin korunmaksızın bebek sahibi olamaması
- Anne adaylarında adet bozukluğu ya da hiç adet olamama
- Aşırı kilo ve bu duruma bağlı olarak hormon düzensizlikleri, aşırı tüylenme, sivilceleşme
- Kasıklarda aşırı ağrı ve kramplar
- Baba adayında meni azalması
- Anne adaylarında süt hormonlarının artış göstermesi ve göğüslerden süt gelmesi, aslında sıralanan bu belirtiler tam anlamı ile kısırlık belirtisi olarak tabir edilemez. Kısırlık tanısı konulabilmesi için detaylı bir şekilde araştırma yapılması gerekmektedir.
Kısırlık için hangi tetkikler yapılır?
Kısırlık araştırmasında anne adaylarında ultrasonografi, rahim filmi ve hormon testleri yapıldıktan sonra, rahim içinde kist, polip ve miyom gibi sorunların varlığı araştırılmalı ve yumurtalıklar detaylıca incelenmelidir.
Kısırlık belirtileri araştırmasında anne adaylarından istenilen rahim filminin amacı rahim dokusunda oluşabilecek yapışıklık, gebeliğin oluşmasını engelleyecek anamoliler ve tüplerde oluşabilecek tıkanıklıkların tespit edilmesidir. Adet bittikten 7 gün sonra rahim filmi çekilir. Rahim filmi uygulaması ağrılı bir işlem değildir. Uygulama ortalama olarak 10 – 15 dakika kadar sürmektedir.